Gyulafehérvári egyházak, intézmények és civil szervezetek

Gyulafehérváron de Erdély  történetében is mindvégig meghatározó szerepet játszottak történelmi egyházaink. Mivel Közösségi Házunk a Gyulafehérvári Református Egyházközség adminisztrálásában van, erről ide kattintva tudhat meg részletesebb információkat.

Ha a reformátusok régióban, gyulafehérvári szerepéről szeretne olvasni, akkor ide kattintson.

Ma Erdély legnagyobb magyarnyelvű katolikus intézményét az ezer éves Római Katolikus Érsekséget (1009-2012) a gyulafehérvári várban találjuk. Ennek történetéről, kialakulásáról ide kattintva szerezhet információkat.

A katolikus hitoktatás fellegvára Gyulafehérvár. Intézményei között ott van a Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceumi Szeminárium, amely az óvodától, gimnáziumi szintig nevel gyermeket, amely a szórványoktatás délerdélyi fontos intézményét is jelenti. A katolikus hitoktatás és papképzés legfontosabb gyulafehérvári intézménye a Római Katolikus Hittudományi Egyetem, történetéről ide kattintva többet tudhat meg.

Mivel a város lakossága ma többnyire ortodox vallású Gyulafehérvár az ortodoxia szempontjából kikerülhetetlen. Itt székel a Gyulafehérvári Ortodox Püspökség és intézményei. Erről ide kattintva olvashat.

A jelenkori román oktatás történetében fontos szerepet játszik az 1990-ben alapított Gyulafehérvári Tudományegyetem, amely ortodox Teológiát, történelmet, filológiát, jogi képzést, informatikát, régészetet és közgazdaségtudományt oktat. Történetéről ide kattintva olvashat.

A város fejlesztésében, turisztikai életének kialakításában és a Vauban jellegű vár EU normák szerinti restaurálásában fontos szerepet játszik a gyulafehérvári Önkormányzat. Erről ide kattintva olvashat.

A magyar művelődési élet, szórványoktatás és nteretnikus kapcsolatok, illetve műemlékvédelem körében jelentős szerepet játszik a gyulafehérvári Bod Péter Alapítvány. Erről ide kattintva olvashat.

A római katolikus székesegyház
Az ortodox Keresztelő Jánosról elnevezett fatemplom
Római katolikus püspöki palota- egykori fejedelmi palota
A gyulafehérvári református templom
Oszlopok a székesegyházban